Ekskavatör Nedir?

08-10-2021 12:38

Ekskavatör Nedir?

İnşaat makineleri denilince ilk akla gelen ekipman türü olan ekskavatörler; kazı, kaldırma, yükleme gibi görevleri yerine getirebilen bir iş makinesi türüdür. Çoğunlukla kazı, hafriyat ve yükleme operasyonlarında bulunsalar da inşaat yıkımı, hurda istifleme, borulama, tarama veya gemi boşaltma gibi birçok alanda faaliyet gösterirken bunları gözlemlemek mümkündür. İnşaatlarda görmeye alışık olduğumuz ekskavatörler, toprak işlerinde de kullanılmaktadır. Ekskavatörlerin uzun bir kolu ve kepçesi bulunmaktadır. Kepçesi aracılığıyla yerdeki toprağı alıp istediği yere aktarabilmektedir. Ancak "ekskavatör" adının sizi aldatmasına izin vermeyin. Kepçeyi başka bir ataşmanla değiştirilerek, bu hafriyat ekipmanı ayrıca kazıkları çakabilir, fırçayı temizleyebilir, yükleyebilir ve boşaltabilir, bir şantiyeyi derecelendirebilir ve diğer ağır iş şantiyesi görevlerini yerine getirebilir.

Günümüzde artık birçok işi makineler ve teknolojik aletler yapmaktadır. İş makinalarının kullanılmaya elverişli olduğu çoğu iş alanında artık makine gücü ile çalışılmaktadır. Çünkü insan gücünün uzun sürelerde yaptığı birçok işi, iş makineleri çok daha hızlı ve verimli şekilde yapmaktadır. Bu makinaların başında da ekskavatörler gelmektedir.

Ekskavatörde motordan elde edilen gücün istenilen devirde ve istenilen çalışma şeklinde ayarlanmasını sağlayan birçok sistem bulunmaktadır.

Ekskavatörlerinizin tüm yedek parçalarını Akdeniz bölgesinde Antalya'da bulunan Keskinova ofisimizden temin edebilirsiniz. Uzman ekibimiz size tüm bu süreçte en uygun parçaları bulmanız için yardımcı olacaktır.

Ekskavatör Türleri Nelerdir?

Hafriyat projeleri için genellikle bir ekskavatör kullanılır. Bununla birlikte, bu makine için mevcut olan çeşitli boyutlar ve ataşmanlar, ekskavatörü her boyuttaki hafriyat projesinde faydalı kılmaktadır. Bir peyzaj projesinden tamamen yeni bir yüksek gökdelenin inşasına kadar, hemen hemen her inşaat projesinde bir ekskavatör görebilirsiniz.

Piyasada yedi temel ekskavatör türü bulunmaktadır. Bunlar: Paletli, Mini, Emme, Tekerlekli, Uzun Erişimli, Amfibi, Yıkım ve Emme Ekskavatörlerdir.

Paletli Ekskavatörler

Daha az stabil olan yüzeylerde sürülebildiklerinden, tipik olarak paletli olarak bilinen paletli bir ekskavatör, hareket için bir tankınkine benzer sürekli bir palet kullanır. Kum ve çamur üzerinde sürüş yapmakta zorlanan tekerlekli ekskavatörlere kıyasla, paletli bir ekskavatör bataklık, kumlu ve çamurlu koşullarda üstün performans gösterir. Paletli ekskavatörler ve kepçeler, tekerlek yerine konveyör bandına benzer bir mekanizmaya sahiptir ve makinenin ağırlığını zemine eşit olarak dağıttığı için ıslak veya çamurlu araziye batmaz. Paletli ekskavatöler yüksek manevra kabiliyetine sahiptirler. Bu sebeple dar alanlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Sadece sahada kullanılabildiğinden, bu makine bir işten diğerine gitmek için nakliye gerektirir. Genellikle gevşek zeminlerde kazma, kanal açma, maden kazma ve yükleme işlerinde kullanılırlar.

MİNİ EKSKAVATÖRLER

Paletli ekskavatörün kompakt, daha küçük bir versiyonu olan mini ekskavatörler - genellikle mini ekskavatörler olarak anılır - dar şantiyelerde, engelleri olan şantiyelerde ve peyzaj gibi hassas arazilere sahip işlerde kullanışlıdır. Mini ekskavatörler sıfır kuyruk kanat özelliğine sahiptir ve küçük işler için idealdir.

TEKERLEKLİ EKSKAVATÖRLER

Tekerlekli ekskavatörler, adından da anlaşılacağı gibi, palet yerine hareket için tekerlekleri kullanır. Tipik bir tekerlekli ekskavatörün kazma performansı, paletli bir ekskavatöre oldukça benzer. Bununla birlikte, tekerlekli ekskavatörün kaldırma performansı, tekerlekli ekskavatörün dengeleyicileri sayesinde daha fazla kaldırma kapasitesiyle paletli modellerinkini aşmaktadır. Çok yönlü ve manevra kabiliyetine sahip tekerlekli ekskavatör, bir paletli ekskavatörün yapabileceği işlerin çoğunu, makineyi çalışma alanları arasında sürebilme avantajıyla da gerçekleştirebilir.

UZUN ERİŞİMLİ EKSKAVATÖR

Uzun erişimli ekskavatörler hurda demir kazımında ve moloz kazma işleminde uzmanlaşmış bir yıkım ekskavatördür. Bu ekskavatörler tipik olarak 20 ila 150 ft'lik bir erişime sahiptir; burada ana özellikleri, binalara ulaşmak ve molozları çıkarmak için yana doğru uzanabilmeleridir. 

Amfibi Ekskavatör

Amfibi ekskavatörler genellikle özel kazı projelerinde kullanılırlar. Diğer kiralık kazıcı tiplerinden farklı olarak, şasi paletleri sızdırmaz dubalar üzerinde yüzebildiğinden suda taramayı tamamlamak üzere tasarlanmıştır. Amfibi ekskavatörler, bataklık operasyonu, tuzlu kil çıkarma, sığ su operasyonları ve tuzlu tarakların temizlenmesi gibi kazıları tamamlayabilmektedir. Palete monte edilen ve genellikle yaygın olarak kullanılan ekskavatörlerden daha uzun erişime sahip olan bu amfibi kazıcılar, bir dizi hafriyat ve kara temelli kazı projesini tamamlama kapasitesine sahiptir. Bu ekskavatörler 360 derece dönebilmelerinin yanı sıra tam hidrolik çalışma özelliğine sahiptirler.

YIKIM EKSKAVATÖRLERİ

Bir yıkım ekskavatörü, yıkım konusunda uzmanlaşmış bir ekskavatördür. Adından da anlaşılacağı gibi, yıkım ekskavatörü genel olarak sökme, levha kesme, çelik kesme, ikincil işleme, kırma ve çok daha fazlası dahil olmak üzere yıkım işleri için mükemmeldir. Ataşmanlar, bir yıkım ekskavatörünün işe alınmasında büyük rol oynar ve yapılması gereken yıkım işinin türüne bağlıdır. Bazı ataşmanlar, beton kırma veya çelik kesme işleri için çok uygundur. Bununla birlikte, çoğu ataşman çok yönlüdür ve cihaza küçük ve basit bir uyarlama ile bir dizi yıkım işini tamamlayabilir. Ayrıca, yıkım ekskavatörünün sıkıştırma kolunun, makinenin sıkı bir tutuş ve maksimum gücünü kavraması için mümkün olduğunca güçlü ve esnek olması gerekir.

Emme Ekskavatörleri

Emme ekskavatörleri kir, toprak ve kalıntıları temizlemek için su jetleri ve yüksek basınçlı vakum kullanır. Tekerlekli bir araçtan çalıştırılan emme ekskavatörü, yeraltı uygulamaları, moloz temizleme ve diğer hassas kazı projeleri için kullanılır.

Ekskavatörlerin Parçaları Nelerdir?

Ekskavatör Alt Takımı

Bir ekskavatörün alt takımı, stabilizasyon ve tahrik ünitesidir. Makinenin ileri, geri ve yana doğru hareket etmesini sağlayan tahrik mekanizmasını içerir. Alt takım, ekskavatörü çalışma alanı çevresinde sürmek için işbirliği yapan birçok birbirine bağlı parça ile kendi başına karmaşık bir sistemdir.

Tüm ekskavatörlerin paletleri olduğunu varsayabilirsiniz. Çoğu hidrolik ekskavatör, alt takımlarında çelik veya lastik paletler kullanırken, tekerlekli ekskavatörler de mevcuttur.

Paletli bir ekskavatör alt takımındaki ana parçalar şunlardır:

  • Döner halka, dönüş dişlisi ve dönüş yatağı: Döner halka, dönüş dişlisi ve dönüş yatağı, ekskavatörün gövdesini alt takımına bağlar. Teknik olarak, bu bileşen alanı ev grubunun bir parçası olabilir, ancak aynı zamanda alt takımın içine yerleştirilmiştir. Ekskavatörün döner tabla bölgesidir ve evin palet düzeneği üzerinde dönmesini sağlar.

  • Dişliler ve avaralar: Ekskavatör paletleri, zincir tahrik ilkesinin bir uzantısıdır. Paletler, bir zincir dişlisi ve avara tertibatı içinde dönen güçlendirilmiş bağlantılardır. 

  • Paletler, pedler ve sürücüler: Ekskavatör tahrikleri, zincir dişlilerini döndüren ve palet tertibatına hareket veren motorlardır. Pürüzlü alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış sert çelik bileşimli paletler veya hassas noktalar için yumuşak kauçuk olabilir. Makineye çekiş gücünü veren çelik raylar üzerine monte edilmiş traversler için "tırnak pedleri" terimini duyacaksınız.

EKSKAVATÖR EVİ

Gerçek bir hidrolik ekskavatörün parlaklığı, tam bir daire içinde dönebilmesidir. Ekskavatörler, kısıtlama olmaksızın 360 derece dönebildikleri için bekolardan ve kazıcı kuzenlerinden farklıdır. Bekolar ekskavatörler gibi kazabilir, ancak 200 derecelik bir yan yana hareketle sınırlıdırlar.

Bir ekskavatörün evi, kabini ve motoru alt takıma bağlayan bir döner tabla üzerinde oturur. Ev ayrıca kazı koluna bağlanarak onu merkezi komuta ve kontrol merkezi haline getiriyor. Aynı zamanda, yakıt enerjisinin kazı gücüne dönüştürüldüğü güç merkezidir.

Bir ekskavatörün evinde bulacağınız ana bileşenler şunlardır:

  • Ekskavatör kabini ve kumandaları: Kabin, operatör koltuğu ve kontrol noktası görevi görür. Çoğu modern ekskavatör, operatörün ellerini ve ayaklarını meşgul eden bir joystick ve ayak pedalı prensibiyle çalışır. Göstergeler ve cam da operatörün görüşünü kaplar ve neler olup bittiğini görmelerini sağlar. Kabinler aynı zamanda ekskavatöründevrilmeye karşı koruyucu yapısıdır.

  • Motor ve pompalar: Hidrolik ekskavatörlerin büyük çoğunluğu, hidrolik sistemlerini çalıştırmak için dizel motorları kullanır. Ekskavatör gücü, 13 HP motorlu mini makinelerden büyük sınıf makinelerde yüzlerce ata kadar değişmektedir. Daha büyük ekskavatörler, birincil ve yardımcı sistemleri çalıştıran birden fazla hidrolik pompaya sahiptir ve boyutu ne olursa olsun her ekskavatörün yakıt ve yağ depoları evin içinde sabitlenir.

  • Ana kontrol valfleri: Dizel motor birincil güç kaynağı iken, kazı kuvvetini üreten hidrolik sistemdir. Bir ekskavatörün ana hidrolik pompası, sistemde dolaşan hidrolik sıvının hacmini düzenleyen merkezi bir kontrol valfine sahiptir. Pompa ve kontroller ayrıca ana ve yardımcı hidrolik hatlarda tutulan basıncı da belirler.

EKSKAVATÖR KOLU

Kazıcı kol olmadan, makine, yalnızca kendi kendini hareket ettirme yeteneğine sahip, alt takıma monte edilmiş bir ev olurdu. Ancak bir kol ekleyince makine çalışmaya başlar.

Ekskavatör kolları, bir dizi menteşe olarak çalışan dahiyane icatlardır. Kol bileşeni yükselebilir ve alçaltılabilir, açılıp kapanabilir ve uzayabilir ve geri çekilebilir. Menteşeli kol bileşenleri bir araya geldiğinde makinenin malzemeyi kazmasını, boşaltmasını, yüklemesini, fırlatmasını ve yerleştirmesini sağlar. 

Bir ekskavatörün kolunda bulacağınız ana parçalar şunlardır:

  • Bom: Bir ekskavatörün bomu, kolun en büyük kısmıdır. Bomlar üst kol kısmıdır ve eve monte edilir. Bom, makinenin birincil basınçlı sisteminin bir parçası olan bir hidrolik bom silindiri tarafından kontrol edilir ve çalıştırılır.

  • Sopa: Bir ekskavatör çubuğu bize kepçe veya kol da denir. Terminolojiden bağımsız olarak, stik, bomdan kepçeye giden gücü ortalar. Ekskavatör stikler, kol tertibatının çok işlevli bir ünite olarak menteşelenmesini sağlar ve bunlar, bom boyunca monte edilmiş bir hidrolik silindir tarafından çalıştırılır.

  • Kova: Kova, işin gerçekten yapıldığı yerdir. Kova üçüncü kol bileşenidir ve çok sayıda ataşmanın yanı sıra birçok şekil alabilir. Genel hafriyat kovaları sökme ve temizleme içindir.

Bir ekskavatörü çalıştıran ev, kol ve alt takımın birleşimidir. Erişim, kaldırma ve yük kapasitesi, parçaların karışımına bağlıdır. Ekskavatör alt takımı, kolu ve yuvası ne kadar büyükse, belirli bir süre içinde o kadar fazla performansa sahip olduğu genellikle doğrudur.

Bu harika makineler, 1800'lerden bu yana tasarım, güç ve kapasitede uzun bir yol kat etti. Günümüzde ekskavatörler operatörlere kolaylık ve güvenlik sunmaktadır.

Ekskavatörlerin tüm yedek parçalarını Akdeniz bölgesinde Antalya'da bulunan Keskinova ofisimizden temin edebilirsiniz. Uzman ekibimiz size tüm bu süreçte en uygun parçaları bulmanız için yardımcı olacaktır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.